top of page
chiny-kayak-semois-batifol-location-rand

Meerdaagse kanotochten: deel Linglé-Bouillon

Linglé-Bouillon course  +/-30km (+-6h00), het hele jaar door  geopend volgens de voorwaarden van het geldende decreet

Instappen bij de Linglébrug, op de linkeroever (kleine parkeerplaats, manoeuvreerruimte), direct stroomopwaarts van de brug. Een brede meander waar de stroming rustig is biedt een prachtig uitzicht op de dorpen Cugnon en Mortehan: de dam stroomopwaarts van de brug die de 2 dorpen met elkaar verbindt. De dam wordt gemakkelijk doorkruist door de brede landschapspas aan de linkerkant. Bewonder de molen in het voorbijgaan. Ongeveer 1,5 km stroomafwaarts van de dam, het gebied van de camping Saint-Remacle (gemeente Bertrix) op de rechteroever; het gebied is gelegen op het bereik dat het eiland aan de rechterkant omzeilt. 

Na Cugnon vertrekt de Semois weer in een van zijn lange wilde stukken, zonder de mogelijkheid om te landen, gedurende ongeveer 7 km, naar de plaats Les Hayons. Het gebied "Gué du Maka", rechteroever, direct na de camping (parkeren, manoeuvreren). In Gaumais dialect verwijst de Maka naar de oude hamer die ijzer slaat in de smederijen, die ooit talrijk waren langs de rivier. Let op, op de camping is er een kabel die over de rivier loopt: ga zo dicht mogelijk bij de rechteroever. 

Na de Maka ford vormen de Semois verschillende eilanden: langs rechts (risico van ijsblokkades in de linkerarmen, soms onbegaanbaar: gevaar). Ter herinnering, het is verboden op de eilanden te landen (om de rust van de vogels te beschermen). 4 km (1 h) stroomafwaarts van de Maka, de oude Dohan-dam ligt zonder bijzondere moeilijkheden (wees voorzichtig bij het binnenvaren van hoog water, ga niet rechtsaf). Onder het kasteel van Dohan, op brugniveau, oude dam (oversteekbaar) en "Saty" gebied direct onder de brug en 40 meter stroomafwaarts, op de linkeroever (geen parkeergelegenheid, delicate landing door hoog water). 

Na Dohan, gedurende 7 km, begint de rivier een brede bocht naar het noorden. Na ongeveer 4 km (1 uur) wordt een oude dam doorkruist door een doorgang aan de rechterkant te vinden, afhankelijk van het waterniveau (bij laag water niet in de arm langs de linkeroever). De rivier draait dan geleidelijk weer naar het zuiden. Gué du Han du Han du Han op de rechteroever: een groot gebied met weiden, waar u kunt picknicken (tafels aan de rand van het bos op 100 m van de rivier, toegang voor auto's, parking). Ongeveer 2 km stroomafwaarts van de Han du Han ford, na een uitgestrekte weide op de rechteroever, wordt een breed eiland bij voorkeur omzeild door de linkeroever (vaak overvolle rechterdoorgang, gevaar). 

De Semois slingert nog steeds twee keer breder over een afstand van 7 km, die naar de ingang van Bouillon leiden. Verplichte landing links van de dam: gebied "La Vanne". Toegang: wandeling langs de linkeroever naar de aanlegsteiger (grote parking maar vaak vol op zonnige dagen.

(Bron: Kayak.environnement.wallonie.be)

bottom of page