top of page
chiny-kayaks-canoes-semois-batifol-locat

Meerdaagse kanotochten: Deel Chiny-Chassepierre

Parcours Chiny - Chassepierre +/-25km (+-5u00), het hele jaar door geopend volgens de voorwaarden van het geldende decreet

Deze tocht duurt ongeveer 5 uur, maar kan in twee worden verdeeld indien je het iets rustiger wilt aanpakken; Chiny -  Lacuisine (+/- 9 km), Lacuisine - Chassepierre (16 km). Je vertrekt aan het meer van Chiny, stroomopwaarts van de “Pont Saint Nicolas”. Op de rechteroever bij "la plage de Chiny" zie je de ingang van camping “Le Canada” (gratis parkeerplaats). Een paar minuten varen op het water is aan te raden om vertrouwd te geraken met je kano/kajak. 

Stroomafwaarts van de brug moet je een eerste dam, die gemakkelijk is, aan de linkerkant oversteken. De voorste passagier wordt vaak nat. Wees voorzichtig met jonge kinderen voor dit eerste contact met het soms koude water. Ter herinnering: ga de molen van Cambier niet binnen (rechts). Stroomafwaarts van deze doorgang neemt de rivier zijn ritme direct aan; afhankelijk van het waterniveau moet je langs enkele grote stenen varen. De rivier maakt een brede kronkel rond de heuvel van het dorp Chiny en leidt al snel naar een tweede dam. Je kan deze ook omzeilen door de kleine arm aan de linkerkant te nemen (als het waterniveau het toelaat (lage takken)).  

Na 4 km, vind je (op de linkeroever) “hotel des Comtes”. De Semois vervolgt zijn weg door het bos naar Lacuisine.  Je komt langs een erg grote rots op de linkeroever, een plek waar de jongeren van het dorp zich uitleven door ervan af te springen en zo in de rivier terecht te komen. Vanaf Lacuisine gaat de afvaart verder. Neem de dam van Lacuisine via een brede pas die ongeveer in het midden van de dam ligt (het kan nuttig zijn om de voorste passagier te waarschuwen: douche gegarandeerd). De rivier kronkelt zich nu door het open landschap naar Florenville; de kerk domineert de vallei. Om Florenville te bezoeken, moet je stoppen aan de steiger van de gemeentelijke camping of aan de steiger van "la Rosière".

Met de rug naar Florenville gaat de Semois naar het noorden en bereikt zo het dorp Martué (1 km) waar de sporen van een oude dam zijn. Kies je weg tussen de verschillende eilandjes. Kort daarna duikt de Semois bijna 10 kilometer terug in het bos, voor een reeks meanders . Het is nu gemakkelijk om het gevoel van richting te verliezen (het dragen van een klein kompas is misschien geen slecht idee....) In dit deel van het parcours, afhankelijk van de waterstand, kunnen rotsen de navigatie soms nog leuker maken; het vermijden ervan wordt een kleine uitdaging, zelfs een uitstekende technische oefening. 

Aan het einde van het bos strekt zich een laatste grote meander uit tussen de weiden die het mooie dorpje Chassepierre omringen. Onmiddellijk na de brug van Chassepierre ligt de camping, "Les Cabrettes" . De grote weide aan de linkeroever is je eindbestemming. 

(Bron: www.Kayak.environnement.wallonie.be)

bottom of page