top of page
Chiny-kayak-semois-chassepierre-randonne

Meerdaagse kanotochten: Deel Chassepierre-Linglé

Chassepierre-Linglé trail  +/-22km (+-4u30), het hele jaar door geopend volgens de voorwaarden van het geldende decreet

Na Chassepierre gaat de Semois noordwaarts om zijn volledig beboste koers te beginnen tot aan de Franse grens, zo'n 95 km verderop. Een stop is aan te bevelen 2 km stroomafwaarts van Chassepierre (camping Sainte-Cécile, privé). Hierna ben je vertrokken voor een verdere tocht van 10 km (zonder landingsplaats).De rivier volgt zijn leuke en makkelijke parcours; 4,5 km stroomafwaarts van het "Conry"-gebied moet je de dam van La Vanne des Moines oversteken. Vaar (voorzichtig) mee of wordt gewoon nat (sportief). Blijf aan de rechterkant, het linkerdeel van de pas is erg steil en minder geschikt (risico op kapseizen en gevaar door betonblokken op de bodem van het water). Bij de dam, draag je kajak / kano over de rotsen aan de linkerkant. Stroomafwaarts op een grindbank kan je je kajak / Kano weer te water laten.

Ongeveer 5 km na de poort van Les Moines leiden twee dichte bochten naar een eerste herbarium. Na een paar honderd meter opent het bos zich aan de linkerkant van het park van de voormalige Priorij van Conques.

Een andere meander en bij de uitgang moet een oude dam opnieuw worden overgestoken: de doorgang moet worden gemarkeerd aan de hand van het waterpeil, over het algemeen gemakkelijker aan de rechterkant. 150 meter stroomafwaarts van de dam, op de rechteroever, "Champ le Monde" gebied (kwetsbare landing, rotsen, betonblokken, takken, moeilijk manoeuvreren, geen parking).

Een kilometer verderop, na de grote spoorbrug (nu verlaten), verschijnt de stuwdam van de molen van Willaime, met de camping aan de rechterkant. Er is een doorgang tussen de grote stenen, onontwikkeld en smal, gelegen aan de linkerkant en ten opzichte van het midden van de dam. Moeilijk te zien, vereist deze passage een zeer scherpe bocht naar rechts onmiddellijk na de oversteek. Aangezien de manoeuvre lastig is voor beginners met een tweezits kano of kajak, is het vaak beter om de boot op de dam te dragen (kies er dan voor om bij de Molen te varen, rechts van de dam).

Ongeveer 300 m stroomafwaarts van de dam, aan het einde van een weide (privé, toegang na toestemming van de naburige camping), op de rechteroever, Moulin Willaime gebied (toegang met de auto, kleine parkeerplaats). De rivier zakt dan voor een lange meander in het bos en vormt het Graf van de Ridder. 6 km stroomafwaarts van de molen van Willaime wordt de stroming heel duidelijk als u het strand van Herbeumont (rechteroever) nadert.

De dam van Nawés (of Moulin Deleau) wordt via een reeks passen links van de dam overgestoken. Opgelet, aanwezigheid van schroot aan de zijkanten van de passen en in het water: voor slecht wendbare boten (kano, tweepersoonskajaks), bij voorkeur leeg door uw boot met een touw te begeleiden.

Stroomafwaarts van de molen van Deleau leidt de Semois naar Linglé, een gebied op de linkeroever, net stroomopwaarts van de brug (gemakkelijk manoeuvreren en parkeren). Vanaf dat moment wordt de Semois "bevaarbaar" of beter gezegd "drijvend" in de zin van de wetgeving inzake waterwegen, een herinnering aan de geschiedenis van de plaatsen waar de landbouw- en bosbouwproductie op de rivier plaatsvond, in plaats van geïsoleerde en moeilijke boswegen.

(Bron: www.Kayak.environnement.wallonie.be)

bottom of page